Pozor na soľ v strave! Koľko je príliš?

Vysoké hladiny sodíka v strave cez presolené polotovary napomáhajú vzniku hypertenzie. Slané pochutiny v sebe skrývajú neúmerne veľa soli. Ak sa snažíte variť zdravo, vyvarujte sa soli. Aj také solenie vody pri varení cestovín nie je vôbec dobré, aj keď nebudú slané, budú plné sodíka, dajte si na to pozor.

Pozor na soľ v strave! Koľko je príliš?
Pozor na soľ v strave! Koľko je príliš? (Foto: unsplash.com)

Namiesto ligotavých obalov slaných keksov v obchodoch si vyberte radšej čerstvé ovocie, orechy, obľúbenú zeleninu alebo domácu desiatu. Denná dávka sodíka by nemala presiahnuť hranicu 23 gramov. Nad 23 gramov je to už príliš vysoké čísla, ktorému sa radšej vyvarujte, radšej už voľte ovocie, zeleninu a iné potraviny.

Pozor na zvýšený príjem sodíka v strave. Často ho stravou získavame, ak keď si nie sme vedomý toho, aké vysoké percento ho polotovar alebo pokrm obsahuje. Vysoké hladiny sodíka v strave cez presolené polotovary napomáhajú vzniku hypertenzie, na čo netreba zabúdať.